Диабет

Диабетът е хронично заболяване, което засяга начина, по който тялото обработва глюкозата, основният източник на енергия за клетките. Инсулинът, хормон, произвеждан от панкреаса, регулира нивата на глюкозата в кръвта. Диабетът възниква, когато тялото не е в състояние да произвежда инсулин или да го използва правилно, което води до високи нива на кръвната захар, които могат да причинят безброй здравословни проблеми. Диабетът е нарастваща глобална здравна загриженост, засягаща милиони хора по света и разпространението му нараства.
 

Прочети повече

Рак

Ракът е група от заболявания, характеризиращи се с анормален клетъчен растеж и пролиферация, които могат да се разпространят в други части на тялото (метастази). Може да засегне всеки, независимо от възраст, пол или етническа принадлежност, и е водеща причина за смърт в световен мащаб. Въпреки че конвенционалните лечения като химиотерапия, лъчева терапия и хирургия могат да бъдат ефективни, те също могат да имат значителни странични ефекти и може да не се справят с основните причини за рака. Холистичният подход към лечението на рака е от съществено значение, който съчетава конвенционалните лечения с допълнителни терапии за подпомагане на естествените лечебни процеси на тялото.

Прочети повече

Сърдечно - съдови заболявания

Сърдечно-съдови заболявания (ССЗ) е термин, използван за описване на широк спектър от заболявания, които засягат сърцето и кръвоносните съдове, включително сърдечно заболяване, инсулт и заболяване на периферните артерии. ССЗ е водеща, ако не и водеща, причина за смърт в световен мащаб, засягаща милиони хора всяка година. Много фактори могат да увеличат риска от развитие на ССЗ, включително високо кръвно налягане, висок холестерол, тютюнопушене, лоша диета, липса на упражнения и генетични предразположения.

Прочети повече

Респираторни нарушения

Респираторните нарушения са група медицински състояния, които засягат белите дробове, дихателните пътища и/или респираторния тракт, което води до затруднения и проблеми с дишането. Най-честите респираторни нарушения включват астма, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), пневмония, бронхит и белодробна фиброза и др. Тези състояния могат да причинят силен дискомфорт, намалено качество на живот и в някои случаи да доведат до животозастрашаващи усложнения. Енбиогенната медицина предлага холистичен подход за лечение на респираторни заболявания, като се фокусира върху подобряване на цялостното здраве и възстановяване на баланса на вътрешната среда на тялото.

Прочети повече

Алергични заболявяния

Алергичните заболявания  са група от заболявания, предизвикани от имунната система, реагираща свръхреагиращо на обикновено безвредни и безвредни вещества. Тези вещества се наричат ​​​​алергени и могат да бъдат намерени на различни места, включително храна, лекарства и околната среда. Алергичните заболявания са често срещан здравен проблем, който засяга милиони хора по целия свят и тяхното разпространение показва тенденция към нарастване.

 

Прочети повече

Възпалително заболяване на червата (IBD)

Възпалителното заболяване на червата (IBD) е група от хронични възпалителни състояния, които засягат храносмилателния тракт. IBD включва болест на Crohn (CD) и улцерозен колит (UC). IBD може да причини силна болка и дискомфорт, като по този начин оказва огромно влияние върху ежедневните дейности. Болестта е предизвикателство за живеене, но има ефективни лечения, които могат да помогнат на хората да управляват своите симптоми и да подобрят качеството си на живот.

 

Прочети повече

Храносмилателни нарушения

Храносмилателните разстройства се отнасят до широк спектър от състояния, които засягат храносмилателната система, включително хранопровода, стомаха, тънките черва, дебелото черво, черния дроб, панкреаса и жлъчния мехур. Тези състояния могат да варират по тежест и могат да причинят различни симптоми, включително коремна болка, диария, запек, подуване на корема и гадене. Някои често срещани храносмилателни разстройства включват киселинен рефлукс, гастрит, синдром на раздразнените черва (IBS) и възпалително заболяване на червата (IBD).

Прочети повече

Хронично възпаление

Хроничното възпаление е състояние, при което имунната система на тялото погрешно атакува здравите тъкани, което води до редица здравословни проблеми. За разлика от острото възпаление, което е естествен отговор на нараняване или инфекция и продължава за кратък период от време, хроничното възпаление е дълготрайно и може да причини увреждане на органите и тъканите с течение на времето. Той е свързан с различни хронични заболявания като сърдечни заболявания, рак, диабет и Алцхаймер.

Прочети повече

Автоимунни заболявания

Автоимунните заболявания са група състояния, при които имунната система погрешно атакува здрави клетки и тъкани в тялото, което води до възпаление, увреждане на тъканите и дисфункция. Известни са над 80 вида автоимунни заболявания, които засягат милиони хора по света. Въпреки че точните причини за автоимунните заболявания не са напълно разбрани, се смята, че генетичните фактори, факторите на околната среда и начина на живот играят роля. Симптомите на автоимунните заболявания могат да варират значително в зависимост от вида на заболяването и засегнатите органи или тъкани, но често срещаните симптоми включват умора, болки в ставите, треска, обриви и храносмилателни проблеми.

Прочети повече