Хронично възпаление

Въведение

Хроничното възпаление е състояние, при което имунната система на тялото погрешно атакува здравите тъкани, което води до редица здравословни проблеми. За разлика от острото възпаление, което е естествен отговор на нараняване или инфекция и продължава за кратък период от време, хроничното възпаление е дълготрайно и може да причини увреждане на органите и тъканите с течение на времето. Той е свързан с различни хронични заболявания като сърдечни заболявания, рак, диабет и Алцхаймер.

Видове:

Хроничното възпаление може да се прояви в различни форми, включително:

  • Ревматоиден артрит
  • Възпалително заболяване на червата
  • Псориазис

Симптоми

  • Ревматоиден артрит: болки в ставите и скованост, умора, загуба на апетит
  • Възпалително заболяване на червата: коремна болка, диария, загуба на тегло, умора
  • Псориазис: възпаление на кожата, зачервяване, сърбеж, лющене
  • Астма: хрипове, кашлица, задух
  • Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ): хроничен бронхит, емфизем, кашлица, задух

Разпространение

Хроничното възпаление е глобален проблем, който засяга милиони хора по света. В Съединените щати над 60% от възрастните имат поне едно хронично заболяване, причинено от възпаление. Ревматоидният артрит засяга приблизително 1,3 милиона души в Съединените щати, докато възпалителното заболяване на червата засяга приблизително 3 милиона души. Псориазисът засяга около 7,5 милиона души само в Съединените щати.

В Европа около 100 милиона души страдат от хронични възпалителни заболявания, като ревматоидният артрит и възпалителното заболяване на червата са сред най-често срещаните. В Близкия изток проучване установи, че разпространението на ревматоидния артрит варира от 0,23% до 2,3% в различните страни. В региона на Съвета за сътрудничество в Персийския залив (GCC) проучванията показват, че разпространението на възпалителни заболявания на червата се увеличава, като нивата варират от 7 до 57 случая на 100 000 души.

Решението

Енбиогенната медицина използва интегративен подход за лечение на хронично възпаление. Тя има за цел да идентифицира и адресира основните причини за възпалението в тялото, а не просто да лекува симптомите.

Практикуващите енбиогенна медицина работят с пациенти, за да създадат индивидуализирани планове за лечение, които могат да включват комбинация от промени в начина на живот, диетични промени, добавки и билкови лекарства.

Един от ключовите компоненти на енбиогенната медицина за хронично възпаление е справянето с всички основни хранителни дефицити или дисбаланси, които могат да допринесат за възпалението. Това може да включва тестване на нивата на хранителни вещества и препоръчване на диетични промени или добавки за коригиране на всички недостатъци. За намаляване на възпалителния процес трябва да се лекуват и жлезите на храносмилателния тракт.

Друг важен аспект на енбиогенната медицина за хронично възпаление е подпомагането на естествените процеси на детоксикация на тялото. Това може да включва поддържане на черния дроб и други елиминиращи органи, както и насърчаване на здравословната функция на червата, за да се гарантира, че токсините се елиминират ефективно от тялото.

Енбиогенната медицина може също да използва билкови лекарства, които имат противовъзпалителни свойства, като куркума, джинджифил и босвелия. Тези лекарства могат да се използват заедно с други лечения, за да се намали възпалението и да се поддържа цялостното здраве.

Като цяло, енбиогенната медицина има за цел да насърчи оптимално здраве и благополучие чрез справяне с основните причини за хронично възпаление и подпомагане на естествените лечебни процеси на тялото. Осигурява персонализиран и холистичен подход за лечение на хронично възпаление, с цел насърчаване на дългосрочно здраве и жизненост.