Храносмилателни нарушения

Въведение

Храносмилателните разстройства се отнасят до широк спектър от състояния, които засягат храносмилателната система, включително хранопровода, стомаха, тънките черва, дебелото черво, черния дроб, панкреаса и жлъчния мехур. Тези състояния могат да варират по тежест и могат да причинят различни симптоми, включително коремна болка, диария, запек, подуване на корема и гадене. Някои често срещани храносмилателни разстройства включват киселинен рефлукс, гастрит, синдром на раздразнените черва (IBS) и възпалително заболяване на червата (IBD).

Видове храносмилателни разстройства:

Има много различни видове храносмилателни разстройства, включително:

 • Киселинен рефлукс: състояние, при което стомашната киселина се връща обратно в хранопровода, причинявайки киселини и други симптоми.
 • Гастрит: Възпаление на стомашната лигавица, което може да причини коремна болка, гадене и повръщане.
 • Синдром на раздразнените черва (IBS): Хронично заболяване, което засяга дебелото черво и може да причини коремна болка, подуване на корема, запек и диария.
 • Възпалително заболяване на червата (IBD): Група състояния, които причиняват възпаление в храносмилателния тракт, включително болест на Crohn и улцерозен колит.
 • Пептични язви: Рани, които се развиват в лигавицата на стомаха или тънките черва и могат да причинят коремна болка, гадене и повръщане.
 • Камъни в жлъчката: твърди отлагания, които се образуват в жлъчния мехур и могат да причинят коремна болка и други симптоми.
 • Цьолиакия: автоимунно разстройство, при което тялото има необичаен имунен отговор към глутена, протеин, намиращ се в пшеницата, ечемика и ръжта.

Симптоми

Симптомите на храносмилателни разстройства могат да варират в зависимост от конкретното състояние, но могат да включват:

 • Коремна болка или спазми
 • Подуване на корема
 • Диария или запек
 • Гадене или повръщане
 • Киселини или киселинен рефлукс
 • Загуба на апетит
 • Умора

Разпространение

Храносмилателните разстройства са сериозен здравен проблем в световен мащаб. Само в Съединените щати се изчислява, че над 70 милиона души са засегнати от храносмилателни разстройства. Смята се, че в Европа храносмилателните разстройства засягат до 25% от населението. В регионите на Близкия изток и GCC има ограничени налични данни за разпространението на храносмилателните разстройства, но се смята, че е подобно на това в Европа.

Последните проучвания показват, че разпространението на храносмилателните разстройства нараства в световен мащаб. Смята се, че това увеличение се дължи на промени в диетата, начина на живот и факторите на околната среда. Важно е да се отбележи, че много храносмилателни разстройства остават недиагностицирани, така че действителното разпространение може да е дори по-високо.

Решението

Енбиогенната медицина използва холистичен подход за лечение на храносмилателни разстройства. Този подход включва справяне с основните дисбаланси в тялото, които могат да допринесат за храносмилателни проблеми, като възпаление, хормонален дисбаланс и дефицит на хранителни вещества. Лечението може да включва диетични промени, хранителни добавки и други естествени терапии за поддържане на здравето на храносмилането и възстановяване на баланса в тялото.

В заключение, стомашно-чревните разстройства могат да окажат значително влияние върху качеството на живот на човека. Важно е да потърсите медицинска помощ, ако изпитвате симптоми на храносмилателно разстройство, тъй като ранната диагностика и лечение могат да доведат до по-добри резултати. Енбиогенната медицина предлага холистичен подход към лечението на храносмилателни разстройства, като се насочва към основната причина за разстройството и насърчава цялостното здраве и уелнес. Като възприемат проактивен подход към здравето на храносмилането, хората могат да подобрят качеството си на живот и да постигнат оптимално здраве.