Възпалително заболяване на червата (IBD)

Въведение

Възпалителното заболяване на червата (IBD) е група от хронични възпалителни състояния, които засягат храносмилателния тракт. IBD включва болест на Crohn (CD) и улцерозен колит (UC). IBD може да причини силна болка и дискомфорт, като по този начин оказва огромно влияние върху ежедневните дейности. Болестта е предизвикателство за живеене, но има ефективни лечения, които могат да помогнат на хората да управляват своите симптоми и да подобрят качеството си на живот.

Видове IBD

Има две основни форми на IBD:

 • Болестта на Crohn може да засегне всяка част от храносмилателния тракт от устата до ануса. CD причинява възпаление в лигавицата на храносмилателния тракт, което води до язви и дискомфорт. Най-честите симптоми на болестта на Crohn включват диария, болки в стомаха и спазми.
 • Улцерозният колит засяга дебелото черво и/или ректума. Улцерозният колит причинява възпаление и язви в лигавицата на дебелото черво. Типичните симптоми на улцерозен колит включват диария, ректално кървене и коремна болка.

Симптоми

Симптомите на IBD варират в зависимост от вида на заболяването и тежестта на възпалението. Някои от най-честите симптоми включват:

 • Диария
 • Коремна болка и спазми
 • Кървави изпражнения
 • Умора и слабост
 • Отслабване
 • Намален апетит
 • Треска

Разпространение

IBD е широко разпространено състояние в световен мащаб. Според последните оценки има приблизително 6,8 милиона случая на IBD по света, като се очаква броят им да се увеличи през следващите години. Най-високите нива на заболеваемост от IBD се откриват в развитите страни като Съединените щати, Канада и Западна Европа.

Европа има един от най-високите нива на заболеваемост от IBD в света, разпространението на IBD е около 1 на всеки 400 души. Според последните проучвания в Европа има приблизително 3,4 милиона души с IBD.

Разпространението на IBD в Близкия изток е по-ниско от това в западните страни, но нараства бързо. Последните проучвания изчисляват, че в Близкия изток има приблизително 400 000 души с IBD.

В страните от Съвета за сътрудничество в Персийския залив (GCC) честотата на IBD е сравнително ниска в сравнение с други региони на света. Въпреки това, последните проучвания показват, че честотата на IBD се увеличава в тези страни.

Решението

Енбиогенното лекарство може да бъде ефективна възможност за лечение на индивиди с IBD. Практикуващите енбиогенна медицина работят за възстановяване на баланса във вътрешната среда на тялото, като лекуват основната причина за възпалението, а не само симптомите. Понякога енбиогенната медицина може да бъде единственото решение за пациенти с IBD.

Енбиогенната медицина използва различни инструменти, за да помогне на пациентите да управляват своите симптоми, включително диетични промени, хранителни добавки и техники за управление на стреса.

Енбиогенните медицински методи за лечение на IBD включват:

 • Балансиране на храносмилателната система. Практикуващите имат за цел да възстановят баланса на храносмилателната система, което може да помогне за облекчаване на възпалението и намаляване на симптомите.
 • Подпомагане на чернодробната функция. Практикуващите енбиогенна медицина вярват, че поддържането на чернодробната функция може да подобри детоксикацията и да намали възпалението.
 • Възстановяване на чревната лигавица чрез използване на натурални продукти и подходи.
 • Подобряване на чревната флора. Чрез подобряване на чревната флора, практикуващите поддържат имунната функция и намаляват възпалението на храносмилателния тракт.
 • Намаляване на стреса. Практикуващите използват техники за намаляване на стреса като медитация, йога или дихателни упражнения, за да помогнат на пациентите да управляват своите симптоми.

Като цяло енбиогенната медицина може да бъде ефективно допълнение към традиционното лечение на IBD, като помага на хората да управляват своите симптоми и да подобрят качеството си на живот.