Респираторни нарушения

Въведение

Респираторните нарушения са група медицински състояния, които засягат белите дробове, дихателните пътища и/или респираторния тракт, което води до затруднения и проблеми с дишането. Най-честите респираторни нарушения включват астма, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), пневмония, бронхит и белодробна фиброза и др. Тези състояния могат да причинят силен дискомфорт, намалено качество на живот и в някои случаи да доведат до животозастрашаващи усложнения. Енбиогенната медицина предлага холистичен подход за лечение на респираторни заболявания, като се фокусира върху подобряване на цялостното здраве и възстановяване на баланса на вътрешната среда на тялото.

Видове респираторни заболявания

 • Астма: състояние, характеризиращо се с възпаление и стесняване на дихателните пътища, което води до хрипове, кашлица и задух.
 • Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ): Група от прогресиращи белодробни заболявания, включително хроничен бронхит и емфизем, които водят до затруднено дишане.
 • Пневмония: инфекция, която причинява възпаление на въздушните торбички в единия или двата бели дроба, причинявайки кашлица, висока температура и затруднено дишане.
 • Бронхит: Възпаление на бронхите, водещо до кашлица, дискомфорт в гърдите и затруднено дишане.

Симптоми

Признаците и симптомите на респираторни нарушения се различават в зависимост от конкретното състояние, но някои общи симптоми включват:

 • Дискомфорт в гърдите
 • Кашлица
 • Недостиг на въздух
 • Хрипове
 • Умора
 • Производство на слуз или храчки

Разпространение

Респираторните нарушения са сериозен здравен проблем в световен мащаб, като астмата засяга приблизително 339 милиона души в световен мащаб, а ХОББ засяга 328 милиона. Според Световната здравна организация (СЗО) респираторните заболявания представляват приблизително 10% от смъртните случаи в света, което ги прави една от водещите причини за смърт. Честотата на респираторните заболявания нараства, особено в развиващите се страни с високи нива на замърсяване на въздуха и употреба на тютюн.

Респираторните разстройства засягат милиони хора в Европа, Близкия изток и GCC. В Европа респираторните заболявания са третата най-разпространена причина за смърт, като всяка година умират повече от 1,5 милиона души. Страните от Персийския залив също изпитват нарастващо разпространение на респираторни заболявания, най-вече поради високите нива на замърсяване на въздуха и пясъчните бури в региона. Според СЗО астмата е най-разпространеното хронично заболяване сред децата в Близкия изток, засягащо до 20% от децата в някои страни.

Решението

Енбиогенната медицина възприема холистичен подход към лечението на респираторни заболявания, като се стреми да идентифицира и адресира основната причина за състоянието, а не само да лекува симптомите. Практикуващите енбиогенна медицина използват различни естествени начини и подходи, за да помогнат на пациентите да контролират своите симптоми.

Методите на енбиогенната медицина за лечение на респираторни заболявания включват:

 • Намаляване на възпалението в цялото тяло чрез билкови лекарства и корекции на храненето.
 • Подпомагане на белодробната функция чрез подобряване на силата и кондиционирането на дихателните мускули.
 • Подобряване на функцията на имунната система чрез балансирана диета, управление на стреса и билкови добавки.
 • Осигуряване на целеви добавки за оптимизиране на здравето на белите дробове и облекчаване на симптомите.

В заключение, респираторните нарушения могат да окажат значително влияние върху качеството на живот на човека, като затрудняват изпълнението на ежедневните задачи и ограничават физическата активност. Енбиогенната медицина предлага холистичен подход за лечение на респираторни заболявания, целящ подобряване на цялостното здраве и намаляване на възпалението в тялото. Нашето лечение може да се използва при лечение на остри или хронични състояния и резултатите са дълготрайни.

Чрез справяне с основната причина за състоянието, енбиогенната медицина може да осигури на пациентите дългосрочно облекчение и по-добро качество на живот.