Алергични заболявяния

Въведение

Алергичните заболявания  са група от заболявания, предизвикани от имунната система, реагираща свръхреагиращо на обикновено безвредни и безвредни вещества. Тези вещества се наричат ​​​​алергени и могат да бъдат намерени на различни места, включително храна, лекарства и околната среда. Алергичните заболявания са често срещан здравен проблем, който засяга милиони хора по целия свят и тяхното разпространение показва тенденция към нарастване.

Видове алергични заболявания:

 • Сезонните алергии, известни също като сенна хрема или алергичен ринит, се причиняват от алергени, които са по-чести в определени периоди от годината, като цветен прашец, трева и мухъл.
 • Хранителните алергии възникват, когато имунната система неправилно разпознае конкретна храна като опасна и освободи молекули, за да се бори с нея, което води до набор от симптоми като копривна треска, подуване и храносмилателни проблеми.
 • Лекарствени алергии, които могат да се развият от някои хора, когато приемат определени лекарства, което води до симптоми, вариращи от лек обрив до възможен фатален отговор.

Симптоми

В зависимост от вида на алергията и интензивността на отговора, признаците и симптомите на алергичните заболявания се различават. Сред най-честите признаци и симптоми са:

 • Запушен или течащ нос
 • Кихане
 • Сълзене, сърбящи очи
 • Обриви или уртикария
 • Подуване
 • Имате проблеми с вдишването
 • Болка в корема
 • Повръщане и гадене
 • Анафилактичен шок. (Анафилаксията е рядка, тежка и животозастрашаваща алергична реакция, която може да доведе до затруднено дишане, спад на кръвното налягане и загуба на съзнание.)

Разпространение

Алергичните заболявания са основен проблем за общественото здраве, който засяга хора от всички възрасти и раси. Всяка година се смята, че до 50 милиона души в Съединените щати се борят с алергии. Според Световната здравна организация (СЗО) честотата на алергичните заболявания нараства в световен мащаб, като сезонните алергии засягат до 30% от световното население, а хранителните алергии засягат до 10%.

Смята се, че до 30% от населението в Европа и Близкия изток страда от алергично заболяване. Сезонните алергии, известни още като сенна хрема, засягат до 20% от населението в Европа и Близкия изток, като столичното население е по-засегнато. Смята се, че до 30% от населението на страните от Персийския залив страда от сезонни алергии. Хранителните алергии също са често срещани, като около 6-8% от децата и 3-4% от хората в Европа и Близкия изток страдат от тях.

Алергичните разстройства могат да окажат значително влияние върху качеството на живот на човек, като пречат на ежедневните дейности, съня и работата. Те също могат да причинят сериозни проблеми като астма и анафилаксия.

Решението

Алергичният пациент няма капацитет да изгради адекватен невроендокринен отговор на агресора. За да се противопостави на това, имунната система трябва да поддържа повишено ниво на бдителност към агресорите, които са „алергените“. Колкото по-недостатъчна е функцията на ендокринната система, толкова по-висок е отговорът на автономната нервна система, по-специално на алфа-симпатиковата, което води до повишено производство на хистамин.

Енбиогенната медицина предлага холистичен подход за лечение на алергични заболявания. Тя се стреми да възстанови баланса във вътрешната среда на тялото, като лекува основната причина за алергията, а не само симптомите. Практикуващите енбиогенна медицина използват различни инструменти, за да помогнат на пациентите да контролират своите алергии, като наблюдават както кортизоловата, така и хистаминова активност на организма.

Енбиогенните медицински методи за лечение на алергични състояния включват:

 • Подкрепа на черния дроб и храносмилателната система с цел подобряване на детоксикацията и елиминирането на алергени.
 • Подпомагане на кортизоловата дейност на надбъбречните жлези.
 • Намаляване на стреса за намаляване на хистамина.
 • Използване на билки и витамини за балансиране на имунната система и предотвратяване на свръхреактивност към алергени.
 • Подобряване на диетата и здравето на храносмилането, за да се намали възпалението и да се засили имунната функция.
 • Акупунктурата и други лечения също се използват за лечение на алергични симптоми и подобряване на общото здраве и благополучие.

Като цяло, енбиогенната медицина може да бъде ценно допълнение към традиционните подходи за лечение на алергия, като помага на хората да управляват по-добре своите симптоми, като същевременно насърчава цялостното здраве и благополучие.