Интервю с Д-р Шарбел Аби Шахин

Дата: 20 January 2023

Ендобиогенната медицина лекува комплексно черва, щитовидна жлеза и черен дроб. Постигаме много добри резултати при автоимунните и раковите заболявания.

Д-р Шарбел Аби Шахин е председател на Белгийския институт по ендобиогенна медицина и интегративна физиология (IBEPI), международен консултант и преподавател. До 2009 г. работи в системата на спешната помощ в Белгия. 

В средата на януари д-р Аби Шахин гостува в България за тридневен семинар-обучение на фармацевти и лекари в тънкостите на ендобиогенната медицина. За това интервю съдейства Таня Димитрова - председател на Българското сдружение за ендогенна медицина.

Разговаряме с д-р Аби Шахин за това малко известно направление в медицината и начина, по който лекува.

- Д-р Аби Шахин, защо се пренасочихте от спешната помощ към ендобиогенната медицина?

- Претърпях сериозна сърдечна операция през 2009 г. След такава операция човек има нужда от спокойствие, без много напрежение, както е постоянно в спешната помощ. Тогава се замислих какво мога да направя, за да подобря здравето си и да не взимам толкова много лекарства. Имах нужда от лечение, което „зачита“ тялото ми, което взема предвид начина, по който се чувствах. А аз се чувствах постоянно уморен. Тогава открих ендобиогенната медицина, която изучих в Париж от 2011 г. до 2013 г. 

- Какво представлява ендобиогенната медицина?

- Тя не е нова медицина, както мнозина смятат. Ендобиогенната медицина е създадена от френския д-р Дурафур в началото на 70-те години на ХХ век. Той е прилагал цялостен подход към пациентите си. Например не да лекува отделно щитовидната жлеза или черния дроб с някакво лекарство, а да подпомогне организма като цяло. Терапията е с растения или етерични масла, или други продукти на растителна основа. Мениджър на съответния „терен“ е ендокринната система, хормоните й. 
Когато си в депресия, това са хормони; когато си влюбен, това са хормони; да бъдеш верен на партньора си също са хормони; когато си гладен, отново са намесени хормони и т.н. Всичко е хормони. Така че, когато разбереш какво се случва, когато се задълбочиш в проблема по време на клиничния преглед, когато наблюдаваш начина, по който пациентът реагира пред теб, достигаш до важни изводи. Дали пациентът те гледа, дали плаче, дали е чувствителен – това не са психологически състояния, а физиологични. Всичко се основава на взаимодействието между нервната и ендокринната система и как двете могат да доведат пациента до състояние на здравословен баланс или до болест.

 

- Как открихте ендобиогенната медицина за себе си?

- Този глобален подход ми помогна много. 
Спрях всички алопатични медикаменти, които взимах. Чувствах се много по-добре, имах енергия и се върнах обратно към работата си в спешната помощ. Този глобален подход беше много „зачитащ“ за мен и моето тяло. Радвах се, че накрая съм открил, че има биологична система, модел, който разбира как функционирам, как се чувствам и от какво имам нужда, за да живея по-добре.

- Значи, първо излекувахте себе си? И в един момент решихте да лекувате и другите?

- Да. Започнах да практикувам малко по малко с приятели, със семейството ми. Натрупах много добър опит с времето, напуснах спешната помощ през 2014 г. и оттогава практикувам само ендобиогенна медицина. Тя се основава на най-актуалните научни изседвания в областта на физиологията. 

- Какъв тип пациенти идват най-често при вас?

- Както при всяка медицина, с ендобиогенията лекуваме всякакви пациенти. Постигаме много добри резултати при автоимунните и раковите заболявания. Това е така, защото даваме на пациента нещо ново, нещо, което помага на тялото да разбере защо тази болест е там и как имунната система може да се пребори с нея. Установяваме как организмът може да създаде състояние на баланс между всички хормони, за да се постигне до хармония в тялото.
Наистина постигаме много добри резултати. За да се постигне хармония в тялото, трябва да се лекуват червата, щитовидната жлеза, черният дроб. Пациентът трябва да се освободи от токсините, които се натрупват с лекарствата, които взима. В този смисъл ендобиогенията винаги съпътства едно традиционно лечение. Ние помагаме на пациента да разбере значението на болестта. Защо се е разболял, какво се е случило в живота му. Подходът е отчасти и психологически. Разбира се, препоръчваме подходяща диета и хранене. 

- Когато някой иска да стане ваш пациент, какво да очаква?

- Разговарям с пациента, за да видя дали мога да му помогна. В 95% от случаите това е възможно. Започваме с кръвен тест и анализ, който помага да разберем действието на нервната система, на всеки хормон поотделно и на всички хормони, взети заедно.
В кръвния тест изискваме остеокалцин, алкална фосфатаза, алкална изофосфатаза, които в масовата клинична практика не се използват. Но ние установяваме чрез тях как функционират черният дроб, червата, костният метаболизъм. Черният дроб извършва например 500 различни функции на ден и той не работи сам. Той има нужда от щитовидната жлеза, от червата. Така че на базата на кръвния тест създаваме модел за това какво се случва в организма, като точността на този модел е повече от 85%.
Като цяло, нашите пациенти са много доволни, защото ние можем да разберем техните чувства и страдание, какво се случва в тялото им. Знаете, че в днешно време един преглед трае 15-20 минути, защото лекарите нямат време. В ендобиогенната медицина обаче отделяме на пациента цялото необходимо време, за да му помогнем. При нас идват пациенти от цял свят – Германия, България, Литва, Великобритания и други страни. Имаме голям брой пациенти, които идват лично в Брюксел. За мен е важно да видя пациента.

- Беше ли лесно да намерите други съмишленици лекари? Отворени ли са към този подход?

- През 2017 г. създадох заедно с мой колега Белгийския институт по ендобиогения. Реших с помощта на много съмишленици белгийци да преподавам този подход в медицината. Някои от колегите, които ми помагат сега, са участници в мои обучения. След това практиката много се разрасна. Открихме Академия по ендобиогения в Литва, където повече от 55 души участват в моите семинари. Същото направихме в Лондон през 2019 г. Тези семинари са за лекари и фармацевти. Един курс трае 18 месеца и включва 10 семинара по 3 дни. Така се попълват всички знания по физиология и природна медицина, включително как влият растенията върху хормоналната и нервната система. Ендобиогенната медицина се основава на човешката физиология. Разглежда се комплексността на взаимодействието между всички органи на човешкото тяло и се цели постигането на баланс. Изучаваме адаптацията на човешкия организъм, в което влиза също имунитетът и взаимодействието между нервната и ендокринната система.

Сподели: